Троян празник 3-ти март

 

Троян тържествено отбеляза отбелязва националния празник 3-ти март

Троян отбеляза националния празник 3-ти март с голямо достойнство и емоция. Централният площад беше пълен с десетки хора, които се събраха, за да изразят почит към героите и да отпразнуват свободата.

Молебен в църквата "Света Параскева"

Преди официалното честване на празника на площад "Възраждане" в Троян, в църквата "Света Параскева" бе отслужен Молебен от архиерейския наместник Войден Божков и отец Калин Пенев.

Изнасяне на националното знаме и празнично слово

Празничното тържество започна с изнасяне на националното знаме с военен ескорт. То бе издигнато на пилоните пред Общината редом със знамената на Троян и на Европейския съюз, докато звуците на Химна на Република България бяха изпълнени от Представителния младежки духов оркестър с диригент маестро Илиян Тодоров.

В празнично слово на кмета на Троян, Донка Михайлова, беше подчертано, че 3-ти март е повод за празнуване, но и за размисъл. Този празник е измъчен и ролята му се е променяла през годините.

Поднасяне на венци и концерт

Празникът в Троян завърши с поднасяне на венци пред паметниците на Левски, Захарий Стоянов, Димитър Икономов-Димитриката и ген. Карцов. След това се проведе концерт на Академичния народен оркестър от Пловдив с диригент проф. Владимир Владимиров.

Троян показа, че умее да отбележи този важен национален празник по достоен начин, събирайки хората в общностност и отдавайки почит на героите, които са дали свободата на България.

Източник: https://oblasta.com/troyan-otbelyazva-3-ti-mart-2024/